I am a Teacher, lecturer cum Private tutor, and Freelance writer for your thesis, essay or assignment. I like writing blog, and novel in my free time. I love watching horror movie and variety show, especially RUNNING MAN. I love travel but it too costly,.. I am not smiling, but everyone will smile whenever they meet me,..


Please do contact me - My first mail ; imaninuryase@gmail.com / Whatsapp; 0129199728


Tuesday, April 7, 2015

UPAH MENYIAPKAN TESIS/ASSIGNMENT

UPAH TAIP ASSIGNMENT, TESIS, ESEI, REVIEW, DLL - WHATSAPP ONLY; 0129199728 NOT CALL..PLEASE RESPECT.

Kali ketiga aku  melayan kerenah seorang klien ni, pertama dulu; Gara-gara percaya ada dia, seorang kakak (lebih tua daripada aku), seorang guru, seorang ibu, aku pun serahkan assignment walaupun dia belum bayar. Walaupun jumlah yang kecil, walaupun dua puluh ringgit ke sepuluh ringgit ke, tetap kena bayar. Lama aku tunggu, kakak ni lupa ke? Aku sms dia told her about my money, then dia cakap, akk dah bank in. Hah? bila? Akk x cakap pun, xda pun. Lama dah akk bank in, akk x sempat bagitahu. Aku check at the bank, xda pun jumlah yg sepatutnya dia bagi tu.

Setahun kemudian, dia suddenly sms, akk nak mintak tolong kamu buatkan assignment boleh? Akk x cukup masa. Tajuk bulan depan baru tahu. Aku pun cakap...okay. Bulan depannya tu, aku tanya, jadi kak buat assignment? Jadi, dia cakap. minggu depan akk send tajuk. Aku pun tunggu lagi, boleh lah aku nk bayar bil guna duit tu nanti. Minggu depan berlalu, seminggu, dua minggu... bulan yang bru pun tiba, aku sms dia. Jadi kak buat assignment? Tiba2 dia jawab. Owhh.. maaf lah yasmin, akk dah siapkan, dh hntr kpd lecturer pun. Ya Allah, sedih betul aku, dipermainkan pulak. Kenapa akk x bgtahu sy? x kisah x jadi tapi bgthu lah awal2...akk tahu rasanya menunggu............. Maaf ya yasmin, akk sibuk. Okay fine...
Tiba2 lagi sekali bulan lepas, dia hntr sms urgent. Yasmin, tolong akk, akk sakit, esok nk kena hntr assignment, nanti akk bayar, buat lah dulu, send ke emel akk yer. Aku jadi kesian, sbb aku dah kenal dia lama. Aku pun tengok tajuk assignment, okay, malam itu jugak aku siapkan, sampai kul 3 pagi aku menulis. Panas kepala aku jangan, cakap lah, stuck dan jammed rasanya dalam kepala, esoknya morning aku dapat siapkan, biasalah kerja emergency! Peliknya tu, napa dari dulu x bagi aku buat, esok nk hntr hari ni suruh buat. Esoknya, aku msj dia, maaf kak, akk kena bank in dulu then sy terus emel, aku dah standby dalam draft pun, dia byr aku akan terus send saja. Bila kerja emergency, kena lah byr cas kerja overtime, macam kerja kilang, ini kerja otak manusia, bukan robotik, aku berikn sejumlah harga, double drpd biasa, aku rasa dia faham akan apa yg dia suruh aku mcm org gaji dia tu, rupanya dia x faham - macam2 alasan demi alasan diberi, cuma nk byr 100 saja utk kerja emergency!!! Lebih akk xnk byr. Ada kwn akk tu buat 100 jer dia amik. Ya Allah, menangis aku, Allah jer tahu aku ketepikan anak2 aku dan perah otak depan laptop utk beberapa jam itu tidak dihargai...... Aku pun msj dia, 'kenapa akk x suruh kwn akk tu, dia kan murah? napa akk buat sy mcm ni? xper lah kak...'
tamat disitu........ will never have any connection anymore. End.

Minggu lepas ada seorang budak Master... dalam masa 5 hari dia kena hntr bab 1 dan bab 2, tapi dia hanya ada tajuk, yg lain zero. Kesiannya aku bila orang kelam kabut begitu. Bagi aku, kita give and take lah..... aku kesiankan kamu aku tolong kamu, kamu hargai lah idea2 dlm otakku, kerahan masa singkat yg kau bagi...kau tahu harganya jika kau yang jadi aku buatkan orang punya!!!!

Adik tu pun masukkn deposit, aku terus buat....siang dan malam, pagi petang, sampai 3 pagi, sampai kepala ku migrain, panas otak. Bakinya aku berthu adik tu, sekali dgn cas sbb bagi kerja dlm masa singkat 5 hari. bukan 10 muka surat kan, lebih 50 muka surat. Adik tu faham, dia pun bayar, xda bnyk kerenah pun, sbb dia tahu dia dah lambat, dan dia x pandai nak buat. jadi dia bayar penuh..... Terima aksih dik, kerana menghargai kerja-kerja ku.

.................................................................................................
Kalau tak nak keluar duit bayar orang, buat sendiri, habis cerita. Kalau masa xda, sibuk sangat, x sempat, kita minta tolong orang buatkan, faham lah, at least ada orang nak buatkan kerja aku ketika aku sibuk dan stuck... Bayangkan kalau aku ditempat dia, bagaimana? Fikirlah begitu...........

Mungkin upah dengan aku agak tinggi, tapi Alhamdulillah, dgn IZIN TUHAN, aku belum lagi pernah nak tipu, aku selalu buat seolah2 itu assignment aku punya..... tapi biasalah, mana ada orang yg perfect. Sebab tu aku selalu bagi awal utk orang2 yg x loghat/nak cepat, jadi mereka ada masa check dan adjust semula atau add/on apa yg aku dah tulis..... sbb aku tak repair, aku just buat/tulis sahaja.
.................................................................................................
Syukur pada ALLAH TAALA beri aku ilham, aku selalu doa, tolong lah aku Ya Allah utk siapkan kerja dia ini, dan ALLAH yang beri rezeki ini, ALLAH lah yg tolong aku dari awal hingga akhir kerja2 ku.
..................................................................................................

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.