I am a Teacher, lecturer cum Private tutor, and Freelance writer for your thesis, essay or assignment. I like writing blog, and novel in my free time. I love watching horror movie and variety show, especially RUNNING MAN. I love travel but it too costly,.. I am not smiling, but everyone will smile whenever they meet me,..


Please do contact me - My first mail ; imaninuryase@gmail.com / Whatsapp; 0129199728


Sunday, December 15, 2013

JOM MASAK HOTTEOK korean food

Satu lagi kueh KOREA. D imana-mana pun mesti nampak ada ahjumma jual kueh nie, Aku beli masa di Namdaemun dan di Busan... Memang sedap, ada pelbagai.... ada yang berinti honey, berintikan sesame seed, berintikan vegetables and cheese, MEMANG SEDAPPPPP




Itu lah Hotteok... sebiji tu 1,500 won. Aku suka makan yang inti sesame seed,sedappppp


Nampak sedappp,... Memang sedappp.......






JOM KITA CUBA BUAT KUEH NI NAK?...... KITA GOOGLE RESEPI DULU......


Bahan-bahan:
Tepung, air, yis kering, garam, minyak sayuran, gula, gula perang, walnut, dan serbuk kayu manis.


Cara buat doh hotteok:

Letakkan 1 cawan air suam ke dalam mangkuk adunan.

Tambah 2 sudu makan gula putih, 2 ts yis, ½ ts garam, 1 sudu makan minyak sayur-sayuran, dan kacau dengan baik.

Tambah 2 cawan tepung gandum dan kacau dengan sudu beras, atau dengan tangan.

Biarkan kenaikan doh. Ia perlu duduk dengan penutup ditutup pada suhu bilik selama 1 jam.
Selepas satu jam doh akan meningkat dua kali ganda saiznya. Uli untuk mengeluarkan buih gas dalam doh.



Dah jadi macam dalam gambar di atas tu,.. bubuh saja kat tengah2 nya inti sebelum di goreng...



Buat INTI Hotteok :

Campurkan ½ cawan gula perang, 1 ts serbuk kayu manis, dan 2 sudu walnut cincang dalam mangkuk.

Anda boleh menggunakan keju mozzarella untuk pemadat. Cipta inti anda sendiri dengan bahan-bahan kegemaran anda!








BOLEH STUDY LAGI HOW TO MAKE THIS PANCAKE FROM THE LINK BELOW;










No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.