I am a Teacher, lecturer cum Private tutor, and Freelance writer for your thesis, essay,novel, cerpen, journal or assignment. I like writing blog, and novel in my free time. I love watching horror movie and variety show, especially RUNNING MAN. I love travel but it too costly,.. I am not smiling, but everyone will smile whenever they meet me,..


Please do contact me BY Email ; imaninuryase@gmail.com


Sunday, December 15, 2013

KIMBAP KOREA YANG ENAK - BUSAN 2013

Masa ni kami di Taejongdae Park, sebuah tanjung di pulau kecil di luar BUSAN. Nak pergi ke sana naik busa dari hadapan JAGALCHI MARKET bus no 08. Terus bus tu berhenti perhentian terkhir di kaki bukit Taejongdae Park.

Sarapan kami pagi itu ialah KIMBAP Rasanya?. SEDAP, MACAM BERAS PULUT, MANIS, DALAM NYA ADA TELUR DADAR,MEE RAMYEON, LOBAK KAROT,SAYUR, DISALUT DENGAN RUMPAI LAUT KERING.



Sedappppp...


JOM KITA TENGOK RESEPINYA DALAM GOOGLE.......

Bahan-bahan 

  • 1 paket kepingan seaweed
  • 1 1/2 cawan beras
  • 1 bungkus crab meat
  • 1 biji timun - dihiris memanjang
  • 3 biji telur - digoreng dan dihiris memanjang
  • Sedikit garam dan gula
  • Sedikit cuka
  • Mayonis
  • Bahan kicap : Kicap, kiub ikan bilis, gula


Cara-cara

  1. Img_2600
    Masak nasi seperti biasa. Setelah masak, sejukkan.
  2. Img_2604
    Gaul nasi yang telah sejuk dengan sedikit garam, gula, ajinomoto dan cuka untuk beri sedikit rasa masin, manis dan masam pada nasi.
  3. Img_2603
    Sediakan semua bahan-bahan : crab meat, hirisan timun, telur dan mayonis.
  4. Img_2605
    Bentangkan seaweed. Spread nasi di atasnya (jangan banyak sangat nasi).
  5. Img_2606
    Sapukan mayonis nipis dan rata di atas nasi.
  6. Img_2607
    Kemudian susunkan pula crab meat, hirisan timun dan telur di atasnya. Jika suka, boleh tambah/ganti dengan tuna, carrot etc.
  7. Img_2610
    Gulungkan kepingan seaweed yang berisi bahan-bahan itu tadi.
  8. Img_2609
    Potongkan pendek2 dan hidangkan.
  9. Untuk kicap; rebuskan 1/2 cawan air bersama kiub ikan bilis hingga mendidih. Tambahkan 1 sudu besar gula dan kicap. Masak hingga sedikit pekat.

Dikongsi daripada laman RESEPI - http://www.myresipi.com/top/detail/19896




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.