Hari tu sepanjang seminggu di Seoul aku tak dapat makan TTEOKBOKKI nie,... Banyak nya mereka masak campur daging,.... Huhu
So,. aku pun search RESEPI dalam google.. Aku nak buat sendiri lah......
Mula-mula kena buat KUEH BERAS NYA DAHULU
1. Bahan-bahan :
Tepung beras 300 g
Air 110g
Minyak bijan 3 sendok makan
2 . Cara membuatnya :
Tuangkan air sedikit demi sedikit pada tepung beras, kemudian aduk pelan-pelan dengan menggunakan tangan. Haluskan dengan menggunakan tirisan. Setelah kukusan sudah mengeluarkan wap, kukus tepung beras itu hingga masak. Kemudian, angkat lalu dibuat menjadi adunan sambil mengoleskan dengan minyak supaya tidak melekit
Kemudian, di potong sepanjang bilah mancis, Kalau rasa macam belum masak, rebus lah dalam 5 minit pulak
Kemudian, kita siapkan kuah nya pulak....
1/4 buah bawang bombay
30 g lobak
2 buah cendawan kering
1 buah cabai hijau dan merah
1 sdt minyak goreng
1 sdt minyak bijan
2. Bahan-bahan untuk perencah
1 sdm serbuk cabai merah
1 sdm lada hitam , cabai besar merah
1 sdm bawang putih yang dicincang halus
1/2 sdm gula pasir
3 sdm air rebusan daging
sedikit biji bijan, lada hitam, dan minyak bijan
30 g lobak
2 buah cendawan kering
1 buah cabai hijau dan merah
1 sdt minyak goreng
1 sdt minyak bijan
2. Bahan-bahan untuk perencah
1 sdm serbuk cabai merah
1 sdm lada hitam , cabai besar merah
1 sdm bawang putih yang dicincang halus
1/2 sdm gula pasir
3 sdm air rebusan daging
sedikit biji bijan, lada hitam, dan minyak bijan
Cara memasaknya :
Tteuk dicampurkan dengan minyak bijan. Potong
melintang bawang bombay dan lobak. Hiris tipis cendawan hitam
kering yang telah direndam dengan air panas hingga lunak.
Potong melintang cabai hijau dan merah. Campurkan semua bahan
untuk perencah. Panaskan minyak dalam kuali lalu masukkan
kuah perencah. Setelah ia masak, masukkan bawang bombay,
lobak, dan cabai. Masukkan dan tumislah hingga perencah tadi
diresap pada tteok. Tteokbokki siap disajikan.
( ref. http://world.kbs.co.kr )
JOM KITA CUBA........................................
air rebusan daging tu, boleh x tukar? buat dengan air rebusan ayam?
ReplyDeleteMaaf lmbt balas, x perasan, boleh jugak... tapi mungkin rebusan daging lebbih rasa kaw,.... ;)
DeleteTepung beras tu jname ape2 pun bleh x ?
ReplyDeleteboleh jer... paling senang beli kek beras yg dijual di gerai yong tau fu tu.... x pyh penat2 buat... hehe
Delete